Reżyseria: Aleksandra Brzezowska
Choreografia: Aleksandra Brzezowska, Dominika Babiarz, Agnieszka Wolna
Muzyka: Christophe Filippi: Storm, Forgotten Rein, Moses Concas: Barumini, Orlando Mascia, Eliseo Mascia
Tekst: Grazia Deledda
Interpretacja tekstu: Ilaria Lanzino
Kostiumy: Adriana Cygankiewicz
Scenografia: Andrzej Kryczka
Produkcja: Aleksandra Brzezowska, Andrzej Kryczka
"Chleb Ziemi” to tytuł, który jednoczy historię, tradycję, pracę i kreatywność w jednym spójnym przekazie.
W malowniczych, górskich wioskach Sardynii, w pobliżu ruin Su Nuraxi w Barumini kobiety od wieków pieką pane carasau, przekazując sobie rękodzielniczą wiedzę i rodzinne techniki wypieku z pokolenia na pokolenie.
Cienki, niemal przejrzysty chleb, chrupiący jak letnie powietrze, powstaje w rytmie gestów powtarzanych od setek lat. To kobiety są strażniczkami tego rytuału — spotykają się o świcie, by mieszać mąkę, wodę i sól. W ich wspólnej pracy jest śmiech, rozmowa i milczenie. To, co prozaiczne, staje się aktem podtrzymywania więzi między matkami, córkami, sąsiadkami, całymi pokoleniami kobiet oraz symbolem kobiecej troski o dziedzictwo i tożsamość kulturową.
Taniec jako główne medium wyrażania emocji staje się mostem między codziennością a sztuką, przeszłością a teraźniejszością.
Spektakl sięga do fundamentów życia, które kształtują naszą kulturę, tożsamość i społeczność, przypominając, że to, co najprostsze, potrafi być najważniejsze.
Dofinansowanie w ramach programu Kreatywna Europa, działanie: CREA-CULT-2022-COOP-3, zarządzanego przez Agencję Wykonawczą ds. Edukacji i rozwoju Komisji Europejskiej / European Commission Education and Culture Executive Agency (EACEA) European Commission.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury — państwowego funduszu celowego „Dancing Histor(y)ies – spajanie wspólnot lokalnych i dziedzictwa kulturowego poprzez taniec”.